Prijswinnaars

De oproep voor het jaar 2017 vind je hier. Het vernieuwde reglement is hier te vinden.

De winnaar van 2016 is bekend!

Het aantal inzendingen voor het jaar 2016 was met een aantal van 21 ongekend hoog. De inzendingen waren bovendien zeer gevarieerd: de jury, bestaande uit Jack Hoeksema, Riemer Reinsma, Erica Renckens en Nicoline van der Sijs, ontving vijf boeken, zes gepubliceerde artikelen en één ongepubliceerd artikel, een reeks columns, twee jaargangen van tijdschriften, drie websites, een blog, een YouTube-filmpje, een radioprogramma en een iPad-spel voor onderzoek met proefpersonen. De jury was blij verrast om te zien hoe de taalwetenschap via steeds meer populair-wetenschappelijke kanalen haar weg vindt naar verschillende doelgroepen.

Het gevolg van de variatie aan inzendingen had wel het nadeel dat de jury appels met peren moest vergelijken, terwijl het grote aantal inzendingen tot gevolg had dat korte artikelen of kleinere inzendingen het loodje moesten leggen tegen uitgebreidere, ook al was de jury van oordeel dat ook de kleinere inzendingen veelal van grote kwaliteit getuigden.

Na enig wikken en wegen heeft de jury drie inzendingen op de shortlist gezet. Dit zijn de genomineerden voor de LOT Populariseringsprijs 2016:

  • Het boek Vakantie in eigen taal. Wat er mooi, gek en fout is aan ons Nederlands van Gaston Dorren
  • De website www.doofgewoon.nl
  • Het radioprogramma De Taalstaat van Frits Spits.

Tijdens de Grote Taaldag op 4 februari 2017 in Utrecht heeft de jury de genomineerde werken voorgesteld, haar keuze gemotiveerd en de winnaar bekend gemaakt! De LOT Populariseringsprijs 2016 is uitgereikt aan het radioprogramma De Taalstaat. In haar verslag beschrijft de jury waarom zij dit programma looft voor de bijdrage aan het bekend maken van taalkundig onderzoek bij een breed publiek.

Het Vlaamse tijdschrift Over Taal kreeg een eervolle vermelding. Meer daarover ook in het juryverslag.

Overzicht winnaars

2016: het radioprogramma De Taalstaat van Frits Spits

2015: het boek Een sprinter is een stoptrein zonder wc van Ronny Boogaart

2014: het Drongo Festival over meertaligheid (directeur: Maaike Verrips)

2013: het boek Alles wat je altijd al had willen weten over taal - De Taalcanon van Marianne Boogaard, Mathilde Jansen, Petra Poelmans en Astrid Wijnands

2012: het boek Het succes van tweetalig opvoeden Elisabeth van der Linden en Folkert Kuiken en het tijdschrift Onze Taal

2011: het boek Dialectatlas van het Nederlands van Nicoline van der Sijs (red.)

2010: het boek Dageraad, hoe taal de mens maakt van Rik Smits

2009: de website Taalcanon (diverse auteurs)

2008: de website De talenquiz door De Taalstudio (directeur: Maaike Verrips)

2007: het boek Wat iedereen van het Nederlands moet weten en waarom van Nicoline van der Sijs, Jan Stroop en Fred Weerman (red.)

2006: de artikelen “Wat gebeurde er met (de) moslim Bazarghan” en “Hoe is dat kunnen gebeuren?” van Joop van der Horst

2005: oeuvreprijs Marc van Oostendorp