Reglement voor de LOT Populariseringsprijs voor Taalwetenschap
Reglement voor de LOT Populariseringsprijs voor taalwetenschap, ingesteld door het bestuur van de Landelijke Onderzoekschool Taalwetenschap.
1. De Landelijke Onderzoekschool Taalwetenschap looft ieder jaar een populariseringsprijs uit. Dit is een prijs ter stimulering van het vervaardigen van populair-wetenschappelijke initiatieven over een taalwetenschappelijk onderwerp. De bijdrage kan elke gewenste vorm hebben: artikelen, boeken, video’s, radio- of TV-programma’s, websites, blogs, evenementen, etc.
2. De populariseringsprijs is wisselend bedoeld voor nog niet gerealiseerde bijdragen en voor al gerealiseerde bijdragen. Eén maal per vier jaar kan bovendien een oeuvreprijs worden uitgereikt.
3. De populariseringsprijs bedraagt 2500 Euro.
4. De populariseringsprijs 2020 en volgende even jaren (uit te reiken aan het begin van het daaropvolgende oneven jaar) is een prijs voor nog niet gerealiseerde bijdragen. De populariseringsprijs 2021 en volgende oneven jaren (uit te reiken aan het begin van het daaropvolgende even jaar) is een prijs voor al gerealiseerde bijdragen. De oeuvreprijs kan voor het eerst worden toegekend in de ronde 2021 (uit te reiken aan het begin van 2022) en vervolgens iedere vier jaar.
5. Voor de prijs voor een reeds gerealiseerde populariseringsactiviteit komen bijdragen in aanmerking van in Nederland of Vlaanderen werkzame taalkundigen. De bijdrage dient gedurende de twee jaar voorafgaand aan de deadline voor de indiening voor de prijs beschikbaar te zijn gekomen of te hebben plaatsgevonden.
6. Voor de prijs voor een nog niet gerealiseerde populariseringsactiviteit komen bijdragen in aanmerking van in Nederland of Vlaanderen werkzame taalkundigen. De prijs is gericht op nog niet gepubliceerde of gerealiseerde (digitale) plannen. Om in aanmerking te komen voor de prijs moet een plan worden voorgelegd aan de LOT-jury (2 tot 4 A4-tjes) met 2 bijlagen: 1. financiële begroting 2. ondersteunend materiaal dat de link met het eigen onderzoek aantoont. Met de prijs van 2500 euro dient het plan te worden verwezenlijkt. Het resultaat/product wordt het jaar na de toekenning tijdens de Grote Taaldag gepresenteerd.
7. Voor de oeuvreprijs komen taalkundigen, journalisten of publicisten in aanmerking die zich in de Nederlandse taal gedurende langere tijd buitengewoon hebben ingezet voor het publieke beeld van het vak. De genomineerde persoon moet in Nederland of Vlaanderen wonen dan wel werken.
8. De directie van LOT maakt de prijsvraag bekend en verschaft secretariële ondersteuning. Bij de aankondiging wordt een termijn vastgesteld waarbinnen inzending mogelijk is. Iedere Nederlandse of Belgische taalkundige onderzoeker kan maximaal één (zelf)nominatie ter beoordeling inzenden. Juryleden zijn gerechtigd zelf bijdragen (maar niet van eigen hand) voor beoordeling in te dienen.
9. LOT benoemt een jury. De jury bestaat uit ten minste één gevestigde taalwetenschapper, een wetenschapscommunicator en iemand (bijv. de laatste prijswinnaar) die beide categorieën overstijgt. De jury werkt zonder last of ruggespraak. Zij bepaalt uiterlijk drie weken voor het Taalgala aan wie de prijs in dat jaar wordt toegekend, en ze wijst iemand uit eigen kring aan die de prijs overhandigt. De jury beslist bij meerderheid van stemmen. De uitspraak van de jury is bindend.
10. De jury is niet gehouden de prijs toe te kennen: zij kan van toekenning afzien, bijvoorbeeld bij gebrek aan inzendingen van voldoende kwaliteit.
11. De uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens het Taalgala.
12. Ten aanzien van zaken waarin dit reglement niet voorziet beslist het LOT-bestuur. Ook wanneer het onduidelijk is of een ingezonden bijdrage voldoet aan de voorwaarden, beslist het LOT-bestuur of deze bijdrage kan meedingen naar de prijs.