Poëzie is populair – vooral op Insta
Hoewel poëzie vaak is doodverklaard, zijn gedichten juist overal aanwezig in onze samenleving. Dat concludeert literatuurwetenschapper Kila van der Starre (Universiteit Utrecht) die promotieonderzoek deed naar poëzie buiten het boek.
Poëzie kom je echt overal tegen: als je over straat loopt, kun je zomaar oog in oog staan met een muurgedicht. Als je de krant openslaat zie je in de rouwadvertenties vaak gedichten of poëziecitaten afgedrukt. Bij jou thuis hangt misschien wel een Plint-poster aan de muur. En de mensen die de meeste poëzie lezen, doen dat op hun mobiele telefoon. Populaire Instagramdichters hebben daar miljoenen volgers.
Als je op deze manier naar poëzie kijkt, is het genre een wezenlijk onderdeel van onze cultuur. En toch wordt poëzie vaak weggezet als een nicheproduct, en zelfs met regelmaat doodverklaard. Dat komt doordat de wetenschap tot nu toe vaak vanuit een ‘boekcentrisch’ perspectief naar poëzie keek, verklaart Van der Starre. Als je puur kijkt naar de verkoop van dichtbundels, dan is het een klein genre, maar dat doet geen recht aan de wijdverbreidheid van poëzie. In haar proefschrift keek ze daarom vanuit een ‘inclusief’ perspectief naar gedichten: in de openbare ruimte, op de radio, op sociale media, maar ook op het lichaam, in de vorm van tattoos. Als je met zo’n ruime blik naar poëzie kijkt, verandert ook je kijk op de betekenis van poëzie. Want die verschilt per context.
Lees meer op NEMO Kennislink.