Winnaars LOT-Grotevragenprijs
In februari 2023 heeft de Landelijke Onderzoeksschool Taalwetenschap (LOT) in samenwerking met de Algemene Vereniging Taalwetenschap (AVT) een prijs uitgeschreven voor de beste ideeën over wat de grote vragen worden die de taalwetenschap in de komende 10 jaar zullen gaan bezighouden. De geadverteerde beoordelingscriteria waren:
(1) duidelijkheid
(2) overtuigingskracht, zowel naar taalwetenschappers toe als naar niet-taalwetenschappers toe
(3) brede relevantie van de vragen (ze hoeven niet origineel te zijn, mag wel)
(4) diversiteit van het auteursteam, ook qua linguïstisch domein en subdiscipline
(5) geschiktheid om eventueel als inspiratie te fungeren voor een (zeer) grote nationale onderzoeksaanvraag
Er werden zes essays ingediend, elk geschreven door een team dat ten minste bestond uit medewerkers van 3 LOT-instituten.
Rond 9 mei 2023 heeft een jury bestaande uit 16 leden van het LOT-bestuur en directeuren van de LOT-instituten de inzendingen beoordeeld. De jury was onder de indruk van de diversiteit en samenwerking die spreekt uit de inzendingen: in totaal schreven 41 auteurs van 13 instellingen mee aan de essays, van wie sommigen meermaals. De inzendingen laten ook zien dat de taalkunde voorlopig niet verlegen zit om grote vragen, en bovendien genoeg jong talent herbergt om die in de komende decennia te beantwoorden. Zoals gepland zijn er drie prijswinnaars.
De eerste prijs (1800 euro) gaat naar het essay “The Netherlands Urban Field Station: Taaldiversiteit inzetten voor gelijkere kansen” van Eva van Lier (UvA), Ad Backus (Tilburg), Nel de Jong (VU), Rik van Gijn (Leiden), Konrad Rybka (Leiden), Jantien Smit (HU), Josje Verhagen (UvA), Katherine Walker (UvA) en Camille Welie (VU).
De tweede en derde prijs (elk 1350 euro) gaan ex aequo naar het essay “MINDS: big questions for linguistics in the age of AI” van Ad Backus (Tilburg), Michael Cohen (Tilburg), Neil Cohn (Tilburg), Myrthe Faber (Tilburg), Emiel Krahmer (Tilburg), Schuyler Laparle (Tilburg), Emar Maier (Groningen), Emiel van Miltenburg (Tilburg), Floris Roelofsen (UvA), Eleonora Sciubba (Tilburg), Merel Scholman (Utrecht), Dimitar Shterionov (Tilburg), Maureen Sie (Tilburg), Frédéric Tomas (Tilburg), Eva Vanmassenhove (Tilburg), Noortje Venhuizen (Tilburg) en Connie de Vos (Tilburg), en naar het essay “Reimagining Language: Towards a better understanding of language by including our interactions with non-humans” van Marlou Rasenberg (Meertens), Azeb Amha (Leiden), Matt Coler (Groningen), Marjo van Koppen (Meertens, Utrecht), Emiel van Miltenburg (Tilburg), Lynn de Rijk (Radboud), Wyke Stommel (Radboud) en Mark Dingemanse (Radboud, MPI).
De auteurs van deze drie essays worden uitgenodigd om hun essay in te dienen voor publicatie in het tijdschrift Linguistics in the Netherlands 2023.
LOT zal in de komende tijd bovendien coördinatie en financiële ondersteuning bieden voor het schrijven van een grote nationale onderzoeksaanvraag die gebaseerd zal kunnen zijn op ideeën uit een of meerdere van de ingediende essays. Bij het schrijven van zo’n aanvraag zullen andere enthousiaste taalwetenschappers zich bij de oorspronkelijke auteurs kunnen aansluiten.